Tips voor het plaatsen van sloten

deur

De functie van sloten is het beveiligen van de toegangspunten van je woning. Deuren en ramen worden van sloten voorzien om het mogelijk te maken deze af te sluiten. Enkel met een passende sleutel kan je vervolgens aan afgesloten deur of raam weer openmaken. Dit is althans de doelstelling. Toch is het bereiken van deze doelstelling afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet bijvoorbeeld het plaatsen van sloten goed uitgevoerd worden. Ook is het belangrijk dat de juiste sloten gekozen worden. De keuze voor een slot wordt bepaald door verschillende factoren. De draairichting van een deur, de gewenste mate van beveiliging en het type deur bepalen welke sloten geschikt zijn om te plaatsen. Heb je eenmaal het juiste slot gevonden dan moet deze ook op een correcte manier geplaatst worden, dit kun je zelf doen of laten doen door de slotenmaker in Brussel.

Meerpuntssluitingen, insteeksloten en oplegsloten

Voor het beveiligen van deuren en ramen van je woning kan je gebruikmaken van veel verschillende sloten. De keuze voor het slot is afhankelijk van de soort deur of raam. De meeste woningen in België zijn voorzien van insteeksloten. Dit zijn sloten die in de deur of raam zijn verwerkt. Een holte is uitgefreesd en hierin wordt de kast van het slot geplaatst. Soms komt het echter ook weleens voor dat een deur te dun is om een insteekslot te plaatsen. Wanneer de dikte minder dan 4 cm is dan zou het uitfrezen van de ruimte voor de slotkast de deur teveel verzwakken. In dat geval kan je voor een oplegslot kiezen. Deze wordt niet in maar op de deur bevestigd. Als laatste optie zijn er ook nog de meerpuntssluitingen. Dit zijn sloten waarbij je met één draaiende beweging van de sleutel de deur op meerdere punten tegelijk vergrendeld.

Zelf plaatsen van sloten op deuren en ramen

Een slot zelf plaatsen is mogelijk wanneer je hiervoor de juiste gereedschappen hebt. Het is wel zeer belangrijk dat het slot goed geplaatst wordt. Wanneer sprake is van een slechte plaatsing dan biedt het slot nauwelijks beveiliging voor je woning. De makkelijkste modellen om te plaatsen zijn de oplegsloten. Deze kunnen simpelweg op de deur geschroefd worden. Een insteekslot plaatsen is iets moeilijker. Wanneer je een oud slot vervangt dan is het zaak dat je een nieuw slot koopt met exact dezelfde afmetingen. Deze past dan exact in de uitgefreesde ruimte van de deur. Bij het plaatsen van een nieuw slot of een exemplaar met andere afmetingen dan moet er opnieuw een ruimte uit de deur gefreesd worden. Het plaatsen van meerpuntssluitingen is helemaal ingewikkeld. Vaak worden deze sloten al in de deur of raam verwerkt aangeleverd. Je kunt het plaatsen van sloten ook aan een slotenmaker overlaten.

Geef jouw gewaardeerde reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *