Kroonlijsten plaatsen – Van A tot Z

Wie kiest voor kwaliteitsvolle kroonlijsten, kan die normaal ook heel gemakkelijk zelf plaatsen. Zo spaar je geld uit op vakmannen én kom je tot een kwaliteitsvol resultaat. Gewoonlijk raden experts aan om in dat geval te kiezen voor kunststof, omdat dit materiaal gemakkelijk is om mee te werken. Bovendien is het een materiaal dat tegen vocht kan, zodat je er zelfs ook in de badkamer mee aan de slag kan.

Kroonlijsten kiezen

Wanneer je je keuze maakt, is het natuurlijk aangewezen om niet enkel met het materiaal rekening te houden. Denk ook goed na over de stijl waarin je wil gaan werken. Het grootste aanbod in kroonlijsten is veeleer barok, maar dit is vaak niet de ideale oplossing voor trendy interieurs. Durf verder te zoeken tot je een (modern) alternatief vindt om je interieur een eigenzinnige toets te geven. Bestel ook steeds net iets meer kroonlijsten dan je denkt nodig te hebben. Wanneer je de profielen gaat verzagen, gaat er immers al snel wat verloren. Koop tot slot ook zeker de lijm die door de fabrikant wordt aangeraden, zodat je bij eventuele discussie je garantie niet verliest.

Kroonlijsten plaatsen

Leg al je materiaal de dag voordien klaar in de kamer waarin je aan de slag gaat, zodat het op temperatuur kan komen. Markeer op voorhand op alle kroonlijsten wat de bovenkant en wat de onderkant wordt. Op lange rechte stukken kan je normaal heel gemakkelijk kroonlijsten plaatsen. Maar het gaat ‘m om de hoekjes.

Binnenhoeken kan je vrij eenvoudig verzagen. Hou je kroonlijst tegen het éne been van de hoek en trek een lijn langs de bovenkant van je kroonlijst. Hou het profiel vervolgens tegen het andere been en trek opnieuw een lijn. Trek vervolgens een lijn vanaf het kruispunt van je lijnen tot aan de onderkant van de plint. Deze lijn toont de zaagrichting.

kroonlijsten plaatsen

Ga voor je buitenhoeken volgens hetzelfde principe te werk. Trek nu een lijn van het kruispunt van beide strepen tot tegen de muur. Op die manier weet je ook voor je buitenhoeken de zaagrichting.

sierlijsten plaatsen 3

Meet vervolgens je hoek op en deel door twee. Binnenhoeken van 90° zaag je dus op 45°, buitenhoeken van 270° op 135°. Plaats je kroonlijst altijd met de bovenkant naar onderen in je verstekbak.

Nu kan je je lijm aanbrengen in de voorziene gootjes en de kroonlijsten stevig aandrukken. Vaak dien je ook een aparte lijm aan te brengen op de uiteindes van je kroonlijsten om ze goed tegen elkaar te doen aansluiten.

Schilderen

Na het plaatsen kan je met verf aan de slag! Kunststof kroonlijsten zijn vaak al voorgeprimered en zijn dan ook gemakkelijk te schilderen. Je kan ze eventueel nog lichtjes opschuren om het schilderen nog te vereenvoudigen.

 

Geef jouw gewaardeerde reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *