Je verwarming ontluchten


OntluchtingOm de centrale verwarmingsinstallatie in je huis optimaal te laten werken, dien je ze regelmatig te ontluchten. Dit klusje is niet moeilijk en is zéér snel geklaard, maar kan je wel veel geld besparen. Een niet-ontluchte radiator zal namelijk voor een gedeelte gevuld zijn met lucht in plaats van water, hetgeen voor een minder goede warmteverspreiding zorgt.

De eenvoudigste manier om te ontdekken of jouw verwarming ontlucht moet worden, is door zeer goed te luisteren wanneer de verwarming ‘s ochtends opspringt. Indien je een tikkend geluid hoort in de verwarmingsbuizen, wijst dit op lucht. Op dat moment is het al te laat en heb je al een boel energie verspild. De beste manier om dit te voorkomen is maandelijks je verwarming ontluchten.

In dit artikel leggen we je uit hoe je je radiatoren het beste kan ontluchten!

 • Draai je radiatorkranen volledig open en laat de verwarming een uurtje draaien

ontluchtingDoor dit te doen, zorg je ervoor dat alle lucht zich verplaatst naar de bovenkant van de radiator, namelijk daar waar de ontluchtingskraantjes zich bevinden. Na dit uur schakel je de verwarming terug uit. Laat de radiatorkranen volledig open!

 • Ontlucht elke radiator

Elke radiator heeft een ontluchtingskraantje. Sommige zijn te bedienen met een platte schroevendraaier, andere met een speciaal sleuteltje, maar het principe is altijd hetzelfde: je draait het moertje om tot je er een druppeltje water ziet uit komen. Dit betekent dat alle lucht uit het ventiel is en dat de radiator volledig ontlucht is. Doe dit met elke radiator in huis, beginnend met de laagst gelegen radiator. Eindig met het expansievat aan de verwarmingsketel.

 • Vul de verwarming bij

ontluchtingControleer de waterdruk op het expansievat. De manometer toont wat de optimale druk is. Indien nodig, vul je de verwarmingsinstallatie bij via de bijvulkraan tot je de correcte druk bekomt. Meestal staat deze in de buurt van je verwarmingsketel. Zodra de verwarming bijgevuld is en de correcte waterdruk heeft, mag je de verwarming terug aanzetten.

9 Responses to “Je verwarming ontluchten”

 1. Geldboom - Bespaartips - Ontlucht je radiatoren | Geldboom Says:

  [...] Doehetzelver.be: je verwarming ontluchten Tags: Energie, verwarming [...]

 2. Service-monteur Says:

  In de tekst staat dat je bij het ontluchten, het moertje moet losdraaien totdat je een druppel water ziet. Het is verstandiger om wat langer te ontluchten, het hoeft namelijk niet zo te zijn dat de lucht meteen uit de ontluchtnippel komt. Tenminste, zo heb ik al enkele malen ervaren. En je moet naderhand toch waarschijnlijk bijvullen.

 3. Bruno Says:

  langer ontluchten is niet noodzakelijk, maar de handeling een aantal maal herhalen is meer aangewezn, zo kan je achtergebleven lucht in de leidingen ook wegkrijgen, en je moet dit maar 1 keer per jaar doen, nl als je je c.v. voor de winter opstart

 4. Jaap Says:

  Bedankt voor deze instructie. Ik zag ook nog handige video’s voor het ontluchten en bijvullen:
  - http://www.gasned.nl/paginas/45-cv-ketel-bijvullen.html
  - http://www.gasned.nl/paginas/46-cv-ketel-ontluchten.html

 5. Peter Says:

  Hallo,
  Wat bedoel je met de radiatorkranen ? (die open moeten staan)
  En Welke kraan is precies de “bijvulkraan” ?
  ( ik heb duidelijk dit probleem en wil het proberen zelf op te lossen )

 6. Loodgieter Drenthe Says:

  Woah this weblog is fantastic i love reading your posts. Stay up the good paintings! You know, many individuals are hunting around for this information, you could aid them greatly.

 7. verwarming Says:

  Alvast bedankt voor dit nuttige artikel over het regelen van de verwarming. Ik heb zelf ook een website over centrale verwarming en heb me geïnspireerd op jouw tekst voor het ontluchten van radiatoren.

  Nog een prettige dag!

 8. Christophe Says:

  Één van mijn radiatoren is zo dicht bij de muur geplaatst dat ik niet aan mijn ontluchtingskraantje kan.
  Bestaat er een andere manier om deze radiator te ontluchten? Of moet ik hem dan volledig demonteren?

 9. si puo fare sesso con il ciclo Says:

  I am sure this article has touched all the internet users, its really really nice piece of writing
  on building up new blog.

Leave a Reply

FireStats icon Powered by FireStats