5 tips: de oplossing voor je vochtige kelder


Aangezien een kelder een relatief gesloten ruimte is, hebben veel kelders last van vocht. Daardoor ga je de kelder minder gebruiken waar hij voor bedoeld is, namelijk het opbergen van voedselreserves, drank, maar ook andere zaken zoals meubelen,…

Een vochtige kelder ruikt meestal ook niet fris en na verloop van tijd krijg je schimmel op de muren. Dat zijn uiteraard allemaal zaken die we het liefst van al vermijden, want wanneer het te laat is, zijn deze kwaaltjes nog maar moeilijk weg te krijgen.

We willen je echter niet in de kou (of in het vocht) laten zitten, en geven je vijf tips om je kelder wat minder vochtig te maken

1. Dicht alle waterlekken in je kelder

Het klinkt misschien zeer logisch, maar dit is een stap die veel mensen overslaan. Elke plaats waar je water kan zien binnensijpelen of elke buis die je ziet druppelen moet correct afgedicht worden, net als alle voegen in de nabije omgeving. Voegen in muren die lekken dicht je met een waterdichte cement. Wanneer het gat te groot is, moet je overwegen om de muur in kwestie deels uit te breken en opnieuw op te bouwen. Laat je hiervoor voldoende informeren en vraag eventueel raad bij een professional.

Buizen die druppelen kan je het beste afdichten met een waterdichte tape, of in het slechtste geval de buis vervangen. Als het druppelen gebeurt op de koppeling van de ene buis op de andere, kan je deze terug ontkoppelen, wat teflontape op de schroefdraad zetten, en ze terug goed op elkaar aansluiten.

2. Ga op zoek naar vocht aan de buitenkant van je huis, dicht bij de fundamenten

Vocht in je kelder moet van ergens komen, en meestal is dat van buiten. Ga daarom (liefst bij regenweer) ook zeker eens kijken rond je huis wat hiervan de oorzaak kan zijn.

Enkele veelvoorkomende oorzaken:

 •  Een verstopt afvoerrooster: Wanneer een afvoerrooster verstopt is, loopt dit over, en sijpelt het vocht allemaal op dezelfde plaats de grond in. Als het rooster in kwestie naast je huis geplaatst is, wilt dit zeggen dat het vocht vlak naast je kelder in de grond loopt. Kijk op geregelde tijdstippen (bvb maandelijks) je afvoerroosters na en maak ze proper indien nodig!
 • (Grote) Planten die naast het huis staan: Deze planten slaan vocht op in hun wortels, maar zorgen er ook voor dat de grond onder hun bladerdek niet gemakkelijk kan opdrogen na een regenbui. Het water dat in de grond zit gaat dus meer tijd hebben om via je muren in je kelder naar binnen te komen.
 • Afhellende grond: Wanneer je woning langs een afhellende grond staat, ga dan tijdens een regenbui eens kijken of er zich geen plassen vormen. Als dat het geval is, kan je best investeren in een degelijke afwatering langs je woning, zodat het water weg kan voordat het plassen vormt

3. Strijk de keldermuren en -deuren in met een vochtafwerend product

Vooraleer je je keldermuren en -deuren instrijkt met een product, haal je eerst zo veel mogelijk van de oude verf (of andere producten) er af opdat de vochtafwerende laag een optimaal effect zou hebben. Dit kan je het beste doen aan de hand van een chemisch product of door zandstralen.

Laat je zeer goed informeren over het type product dat je wilt gebruiken, want er zijn zeer veel soortgelijke producten die bvb enkel bedoeld zijn om bovengronds te gebruiken, of om de buitenmuren in te strijken ipv binnenmuren etc.. Eens je je product hebt gekocht, volg je strikt de aanwijzingen!

4. Isoleer zo veel mogelijk warm- en koudwaterbuizen

Deze buizen geven bij gebruik een temperatuursverschil met de omgeving, wat condensatie tot gevolg heeft, en condensatie is vocht. Daarom is het aangewezen om de buizen zo veel mogelijk te isoleren. Je vindt in elke plaatselijke doe-het-zelf zaak de nodige buizen in schuim om deze klus gemakkelijk  op te lossen. Het kost je niet veel, en bespaart je veel ellende!

5. Plaats een vochtvreter

Ondanks alle moeite die je er in steekt, krijg je een kelder niet gemakkelijk 100% vochtvrij. Om dat laatste beetje vocht kwijt te geraken, kan je een (elektrische) vochtvreter plaatsen. Deze haalt een bepaalde hoeveelheid vocht uit de lucht (afhankelijk van het type) en helpt zo condens en vochtproblemen te voorkomen.

17 Responses to “5 tips: de oplossing voor je vochtige kelder”

 1. Vochtstart Says:

  Hoi, Zoals je zelf aanhaalt is het toch belangrijk om je goed te informeren. Vooral bij de 3e stap kan snel meer kwaad dan goed gedaan worden als niet de juiste producten worden gebruikt !

 2. Peter Says:

  Hallo,
  wat is volgens Vochtstart dan de beste oplossing om de wanden van een bescherming te voorzien?
  groet Peter

 3. Roger Desmedt Says:

  Mijn kelder is relatief vochtig, en geeft daardoor ook een koude vloer ( soms zwetend ) in de bovenliggende living.
  Kan ik dat plafond isoleren zodat ik boven minder koude en droge vloer krijg ?

 4. Verstoppingen en Ontstoppingen Says:

  Verstoppingen en Ontstoppingen…

  5 tips tegen water of vocht in je kelder: de goedkope oplossing om dit zelf op te lossen! | Doehetzelver…

 5. Patrick Says:

  Wij hebben een zeer vochtige kelder die vorige winter ondergelopen is bij zware wateroverlast. De kelder is vanaf dan niet meer droog gekomen met als gevolg dat onze laminaat in de living volledig bol staat. Wat is de opoissing hiervoor (als er nog een oplosing is)

 6. website bouw Says:

  Bedankt voor het delen, was hier al even naar op zoek!

 7. Vochtige muren Says:

  Heel leuke tips heb je hier op deze site! Ga ik meteen toevoegen aan mijn favorieten. Ik heb ook al heel wat vochtproblemen gehad en heb er een site over gemaakt. Ik ga dit artikel zeker eens vermelden!

 8. henk Says:

  Reactie 1, 4, 6 en 7 zijn overduidelijk spam. Waarom haal je ze niet weg?

 9. estelle Says:

  Ik heb de laatste jaren ook steeds water in mijn kruipruimte, de vloer is klam en ijskoud,muren zijn geimpregneerd maar er komen toch weer bobbetjes op…
  Weet iemand wat de beste oplossing is voor deze problemen? En hoe isoleer je zo n vloer?
  Vriendelijke groet,
  Estelle p.

 10. delice Says:

  ik heb steeds water in mijn kelder ,de muren zijn helemaal beschimmeld.mijn appartement is helemaal beschadigd door het vocht wat kan ik doen wat me niet veel kost want heb al firma’s gecontacteerd en ze vragen veel geld kan dat niet betalen.mvg

 11. Solvari - Vochtbestrijding Says:

  vocht in de kelder of muren kan inderdaad een groot probleem zijn. kelderdichting en het injecteren van muren is vaak een effectieve oplossing. laat dit dan wel door een specialist doen, vochtproblemen kunnen namelijk blijvende schade veroorzaken aan uw woning.

 12. base gel Says:

  What’s up everybody, here every one is sharing
  such know-how, so it’s fastidious to read this weblog, and I used to visit this weblog
  daily.

 13. laser hair removal perth Says:

  At this time it sounds like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 14. Johnb409 Says:

  Hello! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good bdekbfbbadbb

 15. ブラッディマリー リング Says:

  Every weekend i used to go to see this web page, for the
  reason that i wish for enjoyment, since this this web site conations really pleasant
  funny data too.

 16. jonny opstijgend vocht specialist Says:

  Het zijn wel goede tips. Maar beter laat je een bedrijf gratis een vochtmeting voor je doen en wat advies geven en dan toch het zelf doen als het mogelijk is. Tenminste weet je wat je aan toe bent na zo’n gratis vochtmeting en advies.

 17. buy a new bed Says:

  Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed
  reading it, you can be a great author. I will always bookmark your blog and definitely will come back from
  now on. I want to encourage you to definitely continue your great
  posts, have a nice evening!

Leave a Reply

FireStats icon Powered by FireStats