Laminaat leggen


Vele mensen zijn de vloerbekleding in hun huis beu gezien, hebben vlekken die niet meer van de vloer weg te krijgen zijn, hebben een versleten parket etc… reden genoeg om met de handen in het haar te zitten. Wat men echter vaak niet weet, is dat een nieuwe vloer leggen zeer eenvoudig kan zijn, en dat dit niet altijd een dure kwestie is. Daarom geven we je graag een stap-voor-stap handleiding om laminaat te leggen. Vragen kan je uiteraard steeds stellen op ons forum!

Voorbereiding

Eerst en vooral zorg je er voor dat de ondergrond stevig en egaal is. Indien dit niet het geval is, kan een geschikte ondervloer (een soort tapijt van 2mm dik) een oplossing zijn, maar het spreekt voor zich dat dit enkel kleine onregelmatigheden kan rechttrekken.

Indien de ondergrond niet voldoet, kan je deze het beste verwijderen en vervangen door een goed alternatief. In dit artikel maak ik gebruik van een ondervloer die opgebouwd is uit OSB platen. Deze platen zorgen dankzij het tand-in-groef systeem voor een goede vlakke ondervloer die mooi aansluit: ideaal om nadien laminaat op te leggen.

Indien in de ruimte bvb vasttapijt ligt, kan je je laminaat hier ook gewoon opleggen, op voorwaarde dat het overal mooi gelijk en vast ligt. Maak in elk geval de vloer zo proper mogelijk, zodat stof of steentjes het laminaat niet aan de onderkant beschadigen (dit kan op termijn voor barsten zorgen).

Materiaal

Voor elke klus geldt hetzelfde principe: wanneer je met goed materiaal werkt van een hoge kwaliteit, krijg je een mooier resultaat waarvan je een lange tijd kan genieten. Ditzelfde principe geldt ook voor het kiezen van laminaatvloer.
Aangezien een goede ondervloer zeer belangrijk is, zijn er verschillende soorten voor verschillende omstandigheden. Zo kan je kiezen voor vochtwerende, contactgeluidsdempende, omgevingsgeluiddempende enz… types. Sommige soorten ondervloer combineren verschillende eigenschappen, en zo’n type zie je ook op de foto’s: de Combifloor Unisound van Quick Step.
Deze ondervloer wordt meestal verkocht per rol, hoewel er ook ondervloeren bestaan die opgebouwd worden uit vierkante stukken (ondervloertegels).
Het laminaat zelf bestaat ook in verschillende types: zo kan je laminaat kopen dat perfect waterdicht is (ideaal voor de keuken of de badkamer), maar er bestaan ook verschillende soorten voor bvb slaapkamer en werkplek (de vloer van een werkplek ondergaat veel meer slijtage dan die van een slaapkamer). Informeer je hiervoor goed via de website van Quick Step of laat je informeren door een winkelbediende van je lokale doehetzelf zaak.
Van elk type laminaat zijn er verschillende kleurmogelijkheden met bijhorende plinten.
Wanneer je volgens de omschreven methode werkt, heb je een minimaal verlies van materiaal. Daarom hoef geen enorm overschot aan te kopen: één verpakking op overschot is normaal gezien voldoende.

Plaatsing

Snijd een strook ondervloer die even lang is als de ruimte, maar laat aan de muren ongeveer een halve centimeter speling. De plastic flap leg je langs de muur omhoog. Snijd vervolgens een volgende strook en leg deze precies naast de vorige strook, en laat de plastic flap overlappen. Zorg er voor dat er geen ruimte overblijft tussen de stroken, anders verliest de ondervloer zijn goede (isolerende) werking. Nadat je zeker bent dat deze goed ligt, kan je het plastic strookje van de lijmstrook halen, en plak je de twee stroken aan elkaar vast. Herhaal dit tot wanneer de hele ruimte voorzien is van de eerste laag vloerbedekking. Als laatste puntje zorg je ervoor dat er geen vuil op de ondervloer ligt vooraleer je het laminaat begint te plaatsen (je kan de ondervloer eventueel stofzuigen).

De eerste rijen laminaat zijn meestal de moeilijkste: je moet hier namelijk vaak rekening houden met oneffen muren, insprongen, radiatorbuizen,… Neem je tijd en teken de te zagen stukken mooi af met potlood op de goede kant (bovenkant) van de latten laminaat. Leg het laminaat zodanig dat de groef vrij ligt. Het is namelijk gemakkelijker om nadien de tand van de volgende plank in de reeds gelegde groef te leggen dan omgekeerd. Houd ook rekening met een marge langs de muurzijde, zodat het laminaat zich kan zetten, en kan werken indien nodig (bij warmte zet het uit, bij koude krimpt het in). Gebruik hiervoor eventueel de spietjes die je vindt in de Quick Step plaatsingskit. Zaag het laminaat met een decoupeerzaag (zorg er altijd voor dat de zaag scherp genoeg is) en zaag ook de tanden af die onmiddellijk tegen de muur moeten komen te liggen.

Na het leggen van de eerste plank, volg je gewoon in de lengte-richting. Klik de platen goed in elkaar en sla eventueel aan met de hamer en het speciale passtuk van de Quick Step plaatsingskit. Wanneer je aan de laatste lat komt, zaag je ze af op de gepaste lengte (alweer rekening houdend met de speling, en gebruik je het “verloren” stuk om de nieuwe rij te beginnen. Deze plank tegen de muur sla je vast aan de hand van alweer één van de onderdelen van de plaatsingskit. Indien je zo werkt, heb je zo goed als geen verlies aan je (toch wel redelijk dure) laminaatvloer. Eens je aan de volgende rijen begint is het gewoon een kwestie van opvolgen, en gaat het relatief snel tot aan het einde van de klus. De overgang tussen verschillende deuren kan ofwel doorleggen met het laminaat indien je overal hetzelfde type en dezelfde kleur wenst te gebruiken. Indien dit niet het geval is, kan je een van de vele oplossingen kopen in de doe het zelf handel (metalen of houten overgangsprofielen).

5 Responses to “Laminaat leggen”

 1. Klussen Says:

  Leuk om te lezen. Op http://www.klusopedia.nl staan alle klussen met tips stap voor stap beschreven. Dus doe het zelf heel gemakkelijk!

 2. Gerhard Says:

  Ik zie hier dat er nog gezaagd wordt met een decoupeerzaag. Voor het haaks afkorten van laminaat kun je beteer een afkortzaag gebruiken, of nog beter een laminaatknipper, met deze kort je het laminaat in een handomdraai af.

 3. Reissut ja hotellihuone Says:

  Ahaa, its fastidious conversation on the topic of this paragraph
  here at this webpage, I have read all that, so at this
  time me also commenting here.

 4. mistä lainaa - lainaa heti Says:

  Hey there I am so grateful I found your weblog, I really found you by error,
  while I was browsing on Aol for something else, Anyhow I
  am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and
  a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the
  moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read more, Please do keep up the excellent job.

  my web site … mistä lainaa – lainaa heti

 5. youth care worker job description Says:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing
  your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and
  I hope you write again soon!

  Feel free to visit my web site … youth care worker job description

Leave a Reply

FireStats icon Powered by FireStats